Výberového konania sa môže zúčastniť každý občan, ktorý má ukončené vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa v študijnom odbore právo na právnickej fakulte. V prípade štúdia na zahraničnej vysokej škole sa musí uchádzač preukázať potvrdením, respektíve uznaným dokladom o štúdiu. O pozíciu sudcu NSS SR sa podľa oznámenia môže uchádzať každý občan, ktorý vykonával právnickú prax po dobu najmenej 10 rokov a najneskôr v prvý deň výberového konania dosiahol vek 30 rokov.

Výberové konanie na funkciu sudcu najvyššieho správneho súdu, ktorým sa overia jeho odborné znalosti, všeobecný prehľad, schopnosť tvorivého myslenia, rýchlosť uvažovania, ale aj verbálny prejav a znalosť cudzieho jazyka, sa uskutoční 30. novembra 2021 v sídle najvyššieho správneho súdu (Župné námestie 13, Bratislava).

Uchádzač, ktorý nie je sudcom absolvuje výberové konanie z písomnej časti (prípadová štúdia, písomný preklad z cudzieho jazyka, písomné vypracovanie súdneho rozhodnutia). Po absolvovaní písomnej časti sa v ďalšie dni uskutoční psychologické posúdenie a ústna časť. Uchádzač, ktorý už je sudcom sa vo výberovom konaní zúčastní na preklade textu z cudzieho jazyka, psychologického posúdenia a ústnej časti.

Všetky podmienky, zoznam predkladaných dokladov, všeobecné ustanovenia a priebeh výberového konania sú zverejnené na webovom sídle NSS SR. Zoznam členov výberovej komisie zverejní NSS SR v priebehu niekoľkých týždňov.