Prezident združenia najvyšších správnych súdov Filippo Patroni Griffi v úvode stretnutia prezentoval výsledky dotazníka, ktorý vyplnili jeho členovia. Na základe neho ďalej predstavitelia ACA - Europe vypracovali správu, v ktorej sa snažili okrem iného vyhotoviť všeobecné zásady, na základe ktorých by sa v budúcnosti mohla usmerňovať činnosť správnych súdov.

Trojdňový oficiálny program na pôde Európskeho univerzitného inštitútu v meste Fiesole obsahoval viacero prednášok. Osobitná pozornosť sa venovala spôsobom a postupom, prostredníctvom ktorých najvyššie správne súdy zabezpečujú jednotný výklad zákona. Témami boli tiež otázka vplyvu rozhodovacej a poradnej činnosti najvyšších správnych súdov na vývoj aplikačnej praxe verejnej správy, ako aj otázky výkonu rozhodnutí súdov.

„Združenie je priestorom pre horizontálny dialóg členských krajín Európskej únie v oblastiach pôsobnosti štátnych rád a najvyšších správnych súdov. Aj ostatné stretnutie predstaviteľov týchto významných inštitúcií prispelo k vzájomnému pochopeniu a zosúladeniu prístupu jednotlivých štátov k úlohám najvyšších orgánov správneho súdnictva v oblasti výkladu práva a zvyšovania kvality či efektivity výkonu verejnej správy,“ povedal sudca najvyššieho správneho súdu Marián Trenčan.
Prezident združenia v závere stretnutia vyzval ku vyzdvihnutiu úlohy a zodpovednosti najvyšších správnych súdov v rámci štátov európskeho spoločenstva. Zdôraznil preto potrebu ich čoraz väčšieho prepájania, v dôsledku čoho by mohli prispievať k vytváraniu stále užšej únie, čo podľa neho bolo cieľom už Rímskych zmlúv.

Poslaním ACA – Europe je podporovať efektívne fungovanie správneho súdnictva v Európskej únii, budovať vzájomnú dôveru najvyšších správnych súdov EÚ a v neposlednom rade vymieňať si znalosti z oblasti európskych správnych súdov.