Platná právna úprava disciplinárneho konania nie je rovnaká pre všetky právnické povolania a je charakteristická najmä svojou výraznou roztrieštenosťou. Riešením tejto situácie je schválený vládny návrh zákona, ktorý zjednocuje procesné pravidlá disciplinárneho konania pre viaceré právnické profesie. Zároveň zveruje disciplinárnu právomoc do rúk sudcom z povolania spolu s reprezentantmi stavov.

„Jednotná právna úprava pre vybrané právnické profesie je dôležitá aj vo vzťahu
k občianskej spoločnosti a posilneniu dôvery v právny štát. Som presvedčený, že nový disciplinárny súdny poriadok prispeje k vyššej dôvere občanov v justíciu a prinesie ešte väčšiu transparentnosť do disciplinárneho konania,“ povedal predseda NSS SR Pavol Naď, ktorý verí, že rozhodnutia najvyššieho správneho súdu budú do budúcnosti pôsobiť aj preventívne.

Disciplinárne konanie

Disciplinárne konanie pred najvyšším správnym súdom je koncipované ako návrhové konanie a  je nastavené primárne ako jednostupňové. Odvolanie je prípustné len proti disciplinárnemu rozhodnutiu, ktorým sa ukladá najprísnejšia sankcia spočívajúca v odvolaní z funkcie. Súčasne sa pripúšťa obnova konania.

Disciplinárne konanie je možné začať iba v prípade, ak bol podaný návrh na začatie disciplinárneho konania, ktorý zákon po novom označuje pojmom „disciplinárny návrh“. Začína sa dňom doručenia disciplinárneho návrhu najvyššiemu správnemu súdu. Ak podajú disciplinárny návrh proti tomu istému disciplinárne obvinenému pre ten istý skutok viacerí navrhovatelia, disciplinárne konanie sa začína na návrh, ktorý bol doručený ako prvý v poradí.

Disciplinárne senáty

Každý senát sa skladá z piatich členov, a to 3 sudcov z povolania (z ktorých jeden je predsedom senátu) a dvoch prísediacich disciplinárneho senátu. Zámerne zvolený nepárny počet členov disciplinárneho senátu je dostatočnou zárukou pre disciplinárne obvineného, že o jeho vine alebo nevine bude riadne rozhodnuté.

Zloženie disciplinárnych senátov taktiež zaručuje potrebnú mieru transparentnosti disciplinárneho konania a výrazne upevňuje legitimitu členov disciplinárneho senátu. Cieľom právnej úpravy tak nie je odobrať právomoc stavom nad svojimi členmi. Práve naopak, zákon predpokladá úzku kooperáciu medzi najvyšším správnym súdom a orgánmi, ktoré reprezentujú jednotlivé právnické stavy. Dotknuté stavovské organizácie disponujú návrhovým oprávnením, s využitím ktorého môžu navrhnúť svojich zástupcov ako nezávislých prísediacich do disciplinárnych senátov. Jednotlivé stavovské organizácie tak majú aj naďalej významnú rolu pri dotváraní pravidiel profesionálneho správania.

Právnické profesie, ktoré podliehajú novému disciplinárnemu súdnemu poriadku

Ministerstvo spravodlivosti sa po dlhých úvahách rozhodlo zaradiť pod disciplinárnu právomoc najvyššieho správneho súdu okrem sudcov a prokurátorov aj súdnych exekútorov a notárov. Základné kritérium pre výber zvolených právnických profesií posudzuje to, či je alebo nie je daný subjekt nositeľom verejnej moci. Ďalšie kritérium zohľadňuje samotný výkon práce jednotlivých členov týchto právnických profesií, ktoré majú alebo nemajú charakter verejnej služby. Profesie, ktoré sú po novom podriadené disciplinárnej právomoci najvyššieho správneho súdu sú dôkladne zvažované aj
z personálneho, osobného, funkčného a inštitucionálneho aspektu.

Navrhovatelia disciplinárnych konaní

Pri vymedzení návrhového oprávnenia vychádzalo ministerstvo spravodlivosti z platného právneho stavu. Vo všetkých prípadoch platí všeobecné pravidlo, že návrhovým oprávnením disponuje vždy niekoľko osôb popri sebe, ktorých spoločnou črtou je, že zastávajú rôzne funkcie, spravidla vedúce pozície, či už v rámci profesijnej samosprávy, inštitúcie či úradu, alebo sú subjektom so špeciálnym postavením.

December 2021

Nový disciplinárny súdny poriadok nadobudne účinnosť od 1. decembra 2021, spolu s ustanoveniami, ktoré upravujú kreovanie databáz prísediacich sudcov disciplinárnych senátov.