Predseda súdu Pavol Naď a ombudsmanka Mária Patakyová sa zhodli na potrebe spolupráce v oblasti ľudských práv

Správne súdnictvo, ktoré chráni najmä subjektívne práva a činnosť verejnej ochrankyne práv sú zásadne prepojené. Uviedol to predseda najvyššieho správneho súdu Pavol Naď na stredajšom stretnutí s verejnou ochrankyňou práv Máriou Patakyovou. Predseda súdu taktiež vyjadril ochotu spolupracovať s kanceláriou ombudsmanky pri príprave zbierky rozhodnutí najvyššieho správneho súdu.
Na stretnutí predsedu najvyššieho správneho súdu a verejnej ochrankyne práv sa zúčastnil aj podpredseda najvyššieho správneho súdu Marián Trenčan a riaditeľ kancelárie predsedu súdu Norbert Ostró. Predstavitelia súdu vyzdvihli činnosť verejnej ochrankyne práv a jej Kancelárie. Domnievajú sa však, že aj napriek svojim výsledkom je inštitúcia zo strany niektorých ľudí často nepochopená a nedocenená.

„Vedenie nášho súdu citlivo vníma dôležitosť Kancelárie verejnej ochrankyne práv a oceňuje prístup pani profesorky Patakyovej ku neľahkým úlohám a činnosti jej úradu. Najvyšší správny súd a Kancelária verejnej ochrankyne práv sú partnermi nielen na diskusiu, ale aj na odbornú prácu v oblasti ľudských práv. Preto si veľmi vážim, že hneď na úvodnom stretnutí s pani ombudsmankou sa nám podarilo dohodnúť na spolupráci medzi našimi inštitúciami. Verím, že naše spoločné výsledky, nech už budú v akejkoľvek podobe, sa vo výsledku dostanú práve k ľudom,“ uviedol predseda najvyššieho správneho súdu Pavol Naď.

Na stretnutí sa spolu s verejnou ochrankyňou práv zúčastnil aj vedúci Kancelárie verejného ochrancu práv Marián Török a Tomáš Čitbaj, generálny riaditeľ sekcie ochrany základných ľudských práv a slobôd.

„Oceňujem proaktívny prístup zo strany tak dôležitej inštitúcie, akou je najvyšší správny súd, na využitie potenciálu Kancelárie verejného ochrancu práv v rámci navrhnutej spolupráce. Považujem tento krok za pozitívny v širšom rozsahu, a to na prospech ochrany základných práv a slobôd,“ dodala verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.

OZNÁMENIE O ZMENE SÍDLA

Od 1. januára 2022 dochádza k zmene sídla Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky a Kancelárie Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky na Trenčiansku 56/A, 821 09 Bratislava 3.

Predstavitelia najvyššieho správneho súdu podporujú vznik správnych súdov

Správne súdnictvo je v mnohých demokratických štátoch dôležitým prostriedkom na zabezpečenie ochrany práv občanov pred nezákonnými rozhodnutiami a postupmi orgánov verejnej správy. Vytvorenie dobre fungujúcej štruktúry správneho súdnictva je preto dôležitou úlohou pre naplnenie tohto účelu. Zriadením správnych súdov nižšieho stupňa sa Slovenská republika môže zaradiť medzi krajiny, v ktorých je správne súdnictvo autonómnou súčasťou sústavy súdov.

Najvyšší správny súd má štyroch nových predsedov senátov

Výberová komisia odsúhlasila na neverejnom hlasovaní štyroch kandidátov na miesto predsedu senátu NSS SR. Udialo sa tak po verejnom vypočutí uchádzačov, na ktorom komisia vypočula šiestich prihlásených sudkýň a sudcov. Novými predsedníčkami a predsedami senátov Najvyššieho správneho súdu SR sa stanú sudkyne Anita Filová, Zuzana Mališová, Jana Martinčeková a sudca Pavol Naď.

Najvyšší správny súd sa presťahuje do nového sídla

Najbližšie roky bude Najvyšší správny súd SR sídliť v bratislavskej mestskej časti Ružinov, a to v projekte Rozadol Office, ktorý sa nachádza na Trenčianskej 56/A.

Termín výberového konania o dve voľné sudcovské miesta sa presúva

Výberové konanie na obsadenie dvoch voľných miest sudcu NSS SR sa zajtra, 30. novembra, z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie neuskutoční. Rozhodol o tom predseda najvyššieho správneho súdu Pavol Naď. Všetci uchádzači o post sudcu NSS SR boli o zrušení zajtrajšieho termínu výberového konania informovaní koncom minulého týždňa.

Predstavitelia najvyšších súdnych inštitúcií presadzujú potrebu zabezpečenia jednotného výkladu otázky účastníctva

O právnych otázkach, ktoré súvisia s prechodom agendy správneho súdnictva z najvyššieho súdu na najvyšší správny súd diskutoval predseda súdu Pavol Naď s podpredsedom Ústavného súdu SR Ľubošom Szigetim, s predsedom Najvyššieho súdu SR Jánom Šikutom a podpredsedníčkou Najvyššieho súdu SR Andreou Moravčíkovou.

Trenčianska 56/A
821 09 BRATISLAVA 3